Print Friendly, PDF & Email

Abstracts til Årsmøde 2021

den 18. – 20. november 2021 i København

Kompressionsbehandling – døgn rundt

Borgere med hævet underben bliver behandlet med multikomponent kompressionsbandager som beholdes på i op til 7 døgn. Når borgeren får en kompressionsstrømpe, fortæller sundhedspersonaler, at strømperne skal af om natten. I Aarhus Kommune undersøgt vi hvad borgere oplever hvis de beholder strømperne på om natten.

 

En initial prøvehandling vist at mange borgere, som beholdt strømper på i 48 timer, oplevede mindre hævelse i anklen om dagen, mindre uro i benet om natten, og følte sig mere selvstændigt med at ikke skulle vente på hjælpe med på-aftagning af strømpen.

 

Der er udviklet en procedure for at vurdere hvilke borgere kan beholde strømper på om natten, hvor mange gange om ugen strømperne kommer af, og om de selv kan bruge hjælpemidler, altid efter en individuelle risikovurdering. I dag, beholder 38% borgere, som får hjælp fra hjemmeplejen, deres strømper på nogle nætter om ugen. Borgere, som tidligere havde krævede afvandingsbehandling med kompressionsbandager 1 eller 2 gang om året, for igen at passe deres strømper, har ikke haft behov for yderligere afvandingsbehandling siden de har beholdt strømperne på om natten.

 

Døgn rundt brug af kompressionsstrømper giver fordele for både borgere og sundhedsvæsen.

 

Jane Hampton RN., MSc., B.Nurs.,

Sårkonsulent

Aarhus Kommune

Scroll to Top